Marken weer een ’eiland’ met Pasen: verboden voor wielrenners, motorrijders, wandelaars en toeristen

let op

Noordhollands Dagblad 09-04-2020

De Eilandraad Marken heeft in overleg met gemeente Waterland besloten om Marken en het parkeerterrein op Hemmeland Monnickendam af te sluiten. Vanaf donderdagmiddag 12 uur is alleen bestemmingsverkeer toegestaan. Voorzitter Cees van Altena ziet geen andere oplossing, met het Paasweekend in aantocht: ’De ervaring is dat grote groepen, waaronder toeristen, geen rekening houden met onze inwoners.’

Het besluit om Marken af te sluiten is een combinatie van de ervaringen in de afgelopen zonnige dagen en de verwachte toestroom aan mensen in het Paasweekend. Vorig weekend was het al druk op Marken, volgens Van Altena: „Ik hoorde veel over groepen wielrenners, motorrijders die veel te dicht bij elkaar stonden en ook toeristen. De wandelroute over de dijk is in tijden als deze gewoon te smal, ook al loop je met anderhalve meter ertussen achter elkaar. Het gebeurt vaak onbewust, dat moet ik wel benadrukken.”

 

Van Altena stelt dat donderdag ook al veel mensen vrij zijn: „Daarom geldt de regel vanaf donderdagmiddag, hopelijk is het tegen 15 april wel doorgedrongen, al weet ik niet of we het dan gaan verlengen. Blijf gewoon thuis, ook al is het mooi weer tijdens de Paasdagen. Het is niet veilig.”

In Monnickendam wordt door middel van een bord al aangegeven dat Marken en het parkeerterrein op Hemmeland is afgesloten.


Afdrukken   E-mailadres